14 november - Svetový deň diabetu

Opatrovateľky a opatrovatelia v Nemecku a Holandsku, dňa 14. novembra si každoročne od roku 1991 pripomíname Svetový deň diabetu pri príležitosti narodenia Fredericka Bantinga, ktorý spolu s Charlesom Bestom objavil inzulín.

Mýty ohľadom diabetu.
Mýtus 1: Diabetes u dospelých
Cukrovka 2. typu sa vyskytuje len u starých ľudí. Omyl!
Cukrovka 1. a 2. typu postihuje všetky vekové skupiny. Je pravda, že diabetes mellitus sa častejšie vyskytuje u starších ľudí ako u mladých. Názor, že postihuje len starých ľudí, je však mylný. Faktom je, že ľudia s cukrovkou 2. typu sú čoraz mladší.
Diabetes mellitus 2. typu je zďaleka najčastejšou formou cukrovky a vyskytuje sa približne u 90 % postihnutých. V minulosti bola známa aj ako "cukrovka dospelých", pretože sa zvyčajne vyskytuje u ľudí nad 40 rokov. Čoraz častejšie sa však diagnostikuje u mladších ľudí s nadváhou.
Mýtus 2: Cukrový hltač
Človek si do kávy nasype veľa cukru.
Ak zjete príliš veľa cukru, dostanete cukrovku. Omyl!
Diabetes 1. typu spôsobujú genetické a ďalšie zatiaľ neznáme faktory. V prípade cukrovky 2. typu vedci obviňujú gény, ako aj životný štýl. Nadváha a vysokokalorická strava zvyšujú riziko vzniku cukrovky 2. typu (pozri mýtus 3). Nemusí to byť nevyhnutne cukor. Dôležitú úlohu zohráva aj tuk. Ak už máte v rodine cukrovku 2. typu, odborníci odporúčajú zdravo sa stravovať a pravidelne cvičiť. Udržíte sa tak v dobrej kondícii a predídete vzniku nadváhy.
Mýtus 3: Nadváha
Muž a žena s nadváhou na vysokom lanovom centre.
Ak máte nadváhu alebo ste obézni, vzniká u vás aj cukrovka 2. typu. Omyl!
Ak máte nadváhu (BMI nad 25), riziko vzniku cukrovky 2. typu je dvakrát vyššie ako u človeka s normálnou hmotnosťou. U obéznych ľudí (BMI > 30) sa riziko vzniku cukrovky dokonca strojnásobuje. Existujú však aj ďalšie rizikové faktory, ktoré sa často prehliadajú. Patria medzi ne rodinné predispozície, etnický pôvod a vek. U mnohých ľudí s nadváhou sa cukrovka 2. typu nikdy nevyvinie a naopak, nie všetci ľudia s cukrovkou 2. typu majú nadváhu.
Mýtus 4: Raz cukrovka, vždy cukrovka?
Cukrovka je liečiteľná. Áno aj nie!
Diabetes 1. typu je stále nevyliečiteľný. Postihnutí sú do konca života závislí od inzulínu. Lepšie vyhliadky majú diabetici s cukrovkou 2. typu. Ako ukazuje britská štúdia "DiRECT" (Diabetes Remission Clinical Trial), zníženie hmotnosti môže viesť k vymiznutiu cukrovky 2. typu. U účastníkov štúdie, ktorým sa podarilo schudnúť 15 kg, bola úspešnosť 86 %.
Mýtus 5: Špeciálne potraviny
Ak ste diabetik, mali by ste jesť špeciálne potraviny pre diabetikov. Omyl!
Špeciálne potraviny pre diabetikov ani diétne potraviny nie sú pre ľudí s cukrovkou obzvlášť výhodné. Pre diabetikov platia rovnaké pravidlá zdravej výživy ako pre ľudí bez cukrovky: nízky obsah tukov (najmä nasýtených a transmastných kyselín), mierna konzumácia cukru a soli; jesť veľa obilných výrobkov, zeleniny a ovocia.
Mýtus 6: Vyhýbajte sa sladkostiam
Sladkosti v stánku na vianočných trhoch.
Diabetici nesmú jesť sladkosti. Omyl!
Rovnako ako zdravých ľudí, aj konzumáciu sladkostí by mala sprevádzať zdravá strava a aktívny životný štýl. Potom už nič nestojí v ceste pôžitku.
Mýtus 7: Vyhýbajte sa škrobnatým potravinám
Zemiaky v košíku na trhu.
Škrobové potraviny nie sú pre diabetikov - mali by sa konzumovať len v malých množstvách. Omyl!
Dôležité základné potraviny, ako sú zemiaky, nelúpaná ryža alebo müsli, majú veľmi vysoký obsah sacharidov. To môže spočiatku vzbudzovať dojem, že diabetici by sa im mali čo najviac vyhýbať. Tieto potraviny však nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak veľmi ako napríklad sladké nápoje, pretože výrobky bohaté na škrob zvyšujú hladinu cukru v krvi len pomaly. Škrob sa skladá z cukrov s dlhým reťazcom, tzv. polysacharidov. Telo ich musí najprv rozložiť na jednotlivé stavebné prvky glukózy. Až potom sa dostanú do krvného obehu. Celozrnné výrobky, zemiaky a ryža tiež obsahujú veľa vlákniny. Aj tie majú vyrovnávajúci účinok na hladinu cukru v krvi.
Mýtus 8: Infekčné choroby
Muž leží chorý na pohovke.
Ľudia s cukrovkou sú náchylnejší na prechladnutie a iné infekčné ochorenia. Omyl! Prinajmenšom pri dobrej kontrole cukrovky.
Napriek tomu odborníci odporúčajú, aby sa ľudia s cukrovkou dali zaočkovať proti chrípke. Každé ďalšie získané ochorenie totiž môže sťažovať metabolické ochorenie. Častejšie ako u ľudí bez cukrovky ochorenie progreduje s komplikáciami.
Mýtus 9: Zlé svedomie
Ak lekár povie diabetikovi 2. typu, že musí začať liečbu inzulínom, znamená to, že pacient nebol opatrný pri svojej predchádzajúcej liečbe. Omyl!
Diabetes 2. typu je progresívne metabolické ochorenie: na začiatku si môžu postihnutí udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi aj pomocou liekov. Postupom času však pankreas produkuje čoraz menej inzulínu. V takom prípade sú pacienti závislí od inzulínovej liečby.
Mýtus 10: Šport je vražda
Dvaja bežci na lyžiach na zjazdovke.
Ľudia s cukrovkou by nemali športovať. Omyl!
Šport pomáha ľuďom s cukrovkou znížiť telesnú hmotnosť a lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi. Platí to najmä pre diabetikov 2. typu. Vhodné druhy športu môžu znížiť ich potrebu inzulínu. Klesá aj krvný tlak a zvyšuje sa krvný obeh. Tieto pozitívne účinky majú vplyv na liečbu diabetika. Aby sa vyhli hypoglykémii počas športu alebo po ňom, musia preto pred športovaním odhadnúť, koľko budú jesť a koľko inzulínu si budú aplikovať. Mali by tiež sledovať hladinu cukru v krvi počas cvičenia. Ak sa to podarí, aj diabetici 1. typu sa môžu zúčastňovať súťažného športu.