AKO ÚSPEŠNE PREJSŤ SKYPE POHOVOROM

Pohovory cez Skype sa stali dennou rutinou pre zamestnávateľov a postupne aj kandidátov. Na rozdiel od klasického telefonátu poskytnú ucelenejší obraz o kandidátovi. Neberte ich preto na ľahkú váhu a dobre sa pripravte. Skype pohovor ktorý absolvujete je Vašou jedinou šancou ako môžete uspieť, alebo naopak neuspieť. Niekoľko tipov, ako úspešne prejsť online pohovorom:

PREDTÝM AKO SA POHOVOR USKUTOČNÍ

1. Najprv vyskúšajte “techniku”
Ak Skype nepoužívate často, nespoliehajte sa na to, že si na heslo spomeniete 2 minúty pred začiatkom pohovoru. Nalogujte sa v dostatočnom predstihu a vyskúšajte si spojenie s kamarátom alebo kolegom – spýtajte sa ho, či je vás dobre počuť, či je dobrý signál. Taktiež si v predstihu zvyknete na svoj obraz na obrazovke. Pokiaľ máte skype meno potenciálneho zamestnávateľa/firmy je dobré ak si ich pridáte do kontaktov na skype skôr, napríklad aj deň predtým.
2. Vhodne sa oblečte a upravte
Upravte sa, oblečte sa akoby ste sa so zamestnávateľom mali stretnúť osobne – dajte si záležať na tom, aby ste aj cez Skype pôsobili profesionálne. Prehnaný make up tiež nie je vhodný a môže pôsobiť vulgárne.
3. Poobzerajte sa okolo seba
Keď už dobre vyzeráte, bolo by vhodné, aby vás bolo aj vidieť. Dajte si preto pozor, aby za vami nebolo okno alebo silné svetlo – inak z vás budú vidieť len „obrysy“. Nastavte si kameru tak, aby svetlo padalo na vás. Tiež sa poobzerajte, či za vami nevidno osobné veci, ktoré by mohli pokaziť dojem, napríklad špinavé riady, prázdne krabice od pizze, štósy papierov a pod.
4. Obmedzte všetko, čo by vás mohlo rušiť
Skypové interview môže trvať aj hodinu. Pripravte sa tak, aby vás najmenej hodinu nevyrušovali žiadne telefonáty, alebo ľudia vchádzajúci do miestnosti, kde „skypujete“. Nenechajte sa rušiť. Samozrejme, vypnite si mobil. Ak skypujete z domova, vykážte po čas rozhovoru z miestnosti svojich rodinných príslušníkov a domácich miláčikov.
5. Na pohovor sa treba vopred pripraviť!
Majte pripravené všetky podklady a informácie. Naštudujte si informácie zamestnávateľovi, prípadne o pracovnom mieste. Majte po ruke Váš štruktúrovaný životopis. Nachystajte si otázky k pracovnému miestu prípadne firme. Maje po ruke papier a pero, aby ste si mohli dôležité informácie zapisovať.

POČAS POHOVORU

Nenechajte sa vyviesť z miery vašIm obrazom na monitore
Udržujte (virtuálne) očný kontakt. Keď sa budete pozerať do monitora, namiesto do kamery, budete vyzerať neisto. Nezírajte však ani bez mihnutia do kamery, vyzeralo by to zvláštne. Preto si skype nastavte tak, aby ste sa nevideli, alebo „sa zakryte“ papierikom.
Pozerajte sa do kamery
Toto je tiež vec, ktorá málokomu z nás napadne. Väčšinou (ak sme už „vypli“ seba) sa pri rozhovore pozeráme na monitor počítača, kde vidíme človeka, s ktorým sa rozprávame. Ten druhý vás však vidí tak, ako keby ste sa pozerali dole. Ak sa teda chcete pozerať recruiterovi „do očí“, musíte sa pozerať priamo do kamery.
Nepreháňajte to s gestikuláciou
Z nejakého dôvodu majú ľudia pri video rozhovore tendenciu prílišne gestikulovať. Nebojte sa, váš proťajšok vás vidí aj počuje. Nemávajte mu s rukami stále pred kamerou.
Usmievajte sa!
Ak ste nervózni, môžete na obrazovke vyzerať príliš upjato a seriózne. Uvoľnite sa! Pred tým ako začnete skypovať sa párkrát zhlboka nadýchnite a usmejte sa. Usmievajte sa počas celého pohovoru čo najčastejšie. Ak máte s usmievaním problém, nalepte si na obrazovku papierik s poznámkou „usmej sa“ alebo „uvoľni sa!“ Uvidíte, že to zaberie a s úsmevom na tvári váš pohovor hravo zvládnete.