DOVOLENKA KARAVANOM

V súčasnej dobe pandémie, keď sú veľké cestovateľské obmedzenia môže byť práve karavan veľmi vhodným dovolenkovým riešením. Niekto absolútne nerozumie tomu, prečo by sa mal na dovolenku „trepať“ karavanom a iný si zas nevie predstaviť len tak sa odpraviť lietadlom a skončiť v hoteli.

Cestovanie a bývanie v karavane so sebou prináša viacero plusov i mínusov.

Plusy +
K pozitívam dovolenky karavanom určite patrí flexibilita a neviazanosť. Prespať môžete na parkovisku kdekoľvek, v hocijakej obci popri ceste alebo priamo na pláži, ak to nie je zakázané. V aute máte k dispozícii sprchu a WC, takže po príchode z pláže sa pohodlne osprchujete a keď v noci potrebujete vy alebo vaše dieťa na WC, nemusíte s ním bežať von. Ak ste hladný, zapnete sporák a uvaríte si tak, ako by ste boli doma. Riady máte v skrinkách, suroviny v chladničke, príbor v zásuvke. Nemusíte nikam chodiť a fungujete na domácej strave. A to aj v prípade, že vonku prší. Večer si zapnete film z DVD, bezstarostne popíjate vínko a hráte karty. Možno trochu staromódne, ale tento oddych rozhodne prospieva organizmu. Termostat vám bude udržiavať požadovanú teplotu a to vo dne i v noci.

Mínusy -
Poďme sa pozrieť na negatíva. Nebudeme sa už baviť o tom, že v karavane je málo miesta. To predsa všetci vieme, takže ho nebudeme porovnávať s hotelom. Všetko je vymyslené tak, aby ste sa do neho zmestili. Využitý je každý drobný priestor. Na cestovanie týmto autom potrebujete dobrého a všímavého šoféra. Musí sledovať všetky strany auta, aby niečo najmä pri bočení a cúvaní netrafil a musí sledovať výšku podjazdov, aby sa tam zmestil. S karavanom je obtiažne aj parkovanie v meste. Takže na zmrzlinu v centre mesta sa s ním ani neskúšajte vybrať. Ak si myslíte, že ušetríte za spanie v hoteli, nemáte úplne pravdu. Väčšina známych kempov si pýta dosť vysoké poplatky za miesto, každú osobu, aj za pripojenie do elektriky. Ďalej v karavane nemáte obrovskú rozprávkovú posteľ ani kúpeľňu. Minibar, resp. chladničku si musíte naplniť sami. A ste obmedzený priestorom, čo môže byť problém v daždivom počasí. Spomenúť musíme aj dlhú cestu, ktorú nezvládne úplne každý.

Karavan z požičovne?
Nemusíte hneď kupovať drahé vozidlá. Na prvý krát je lepšie si karavan zapožičať a vyskúšať či je to to pravé orechové pre vás. Požičovní je veľa a ponúk ešte viac, pričom väčšina prenajímateľov nie je nijako náročná a vy si tak môžete užiť dovolenku napríklad aj so svojím domácim miláčikom. V ponuke sú vozidlá pre dve až šesť osôb a vyberať môžete aj z rôznych typov, ako je napríklad šport, alebo family. Ceny a doba prenájmu sú tiež rôzne, niektoré spoločnosti požadujú minimálne trojdňový prenájom a sadzby sa tu pohybujú od 40 až po 110 eur za tie najluxusnejšie typy vozidiel. Navyše počítajte s vratnou kauciou, ktorá sa tiež rôzni - od 270 až do 770 eur cez sezónu.


KAM NA DOVOLENKU?
Tak naríklad na Slovensko! Ponúkame prehľad kempingov kde sa rozhodne nebudete nudiť. Určite zažijete neopakovateľnú dovolenku plnú skvelých zážitkov. Ktorý je najlepší kemp na Slovensku? Prinášame vám 5 tipov na známe kempy na Slovensku, do ktorých sa oplatí zájsť.

Kemp Slnečné jazerá – Senec
Slnečné jazerá sú jedným z najnavštevovanejších letných stredísk na Slovensku. Ubytovať sa tu môžete v autokempe, bungalovoch či apartmánoch. V stanovom kempe je priestor až na 500 stanov na kempovanie a v karavanovom kempe sa zmestí až 200 karavanov. Stanovačka na Slovensku pri vode sa nezaobíde bez kvalitnej kuchynky, sociálnych zariadení a napojenia na elektrickú energiu. A to všetko nájdete aj v areáli Slnečných jazier.

Camping Belá – Nižné Kamence
Camping Belá má rozlohu až 2 km² a kapacitu až 300 stanov na kempovanie. Tiahne sa pozdĺž rieky Varínka, ktorá tečie medzi obcami Belá a Terchová. Sociálne zariadenia sú zrekonštruované, karavany sa môžu napojiť na elektrinu a wifi a neďaleko sú potraviny s rýchlym občerstvením. Požičať si môžete bicykle, gril, ale aj práčku. Vďaka čarokrásnemu prostrediu národného parku Malá Fatra, novým ihriskám, bazénu a priam dokonalému vybaveniu pre rodiny s deťmi bol Camping Belá ohodnotený ako najlepší kemp na Slovensku.

Kemp Duchonka Camping
Duchonka Camping sa nachádza v tieni stromov slovenskej prírody v obci Prašice v blízkosti vodnej nádrži Duchonka. V areáli majú dovolenkári možnosť stanovania pri vode, zapožičania grilu, bicyklov, vodných bicyklov, spoločenských hier a iných športových potrieb, čo z neho robí ideálne miesto na stanovačku na Slovensku pri vode. Pre návštevníkov sú pripravené aj drevené bungalovy so samostatnou kuchynkou a kúpeľňou. Vo voľnom čase môžete obdivovať krásy našej prírody, prejsť sa po turistických chodníkoch rôznych náročností, alebo si zaplávať vo vodnej nádrži či na mestskom kúpalisku.

Kemp Mara Camping – Liptovský Trnovec
Ďalším top kempom na Slovensku je Mara Camping na Liptove, ktorý má lukratívnu polohu v blízkosti Nízkych a Západných Tatier. Stanovanie pri vode je možné na brehu majestátnej vodnej nádrže Liptovská Mara. Na priehrade sa zaručene vyhrajú návštevníci všetkých vekových kategórií – môžete si požičať vodné bicykle, kúpiť vyhliadkovú plavbu loďou či poslať svoje deti na skákací hrad so šmýkačkou. V kempe sa nachádza jedáleň, reštaurácia, ale aj plne vybavená priestranná kuchynka, kde si môžete variť sami.

Kemping Retro Thermal – Diakovce
Pokiaľ hľadáte termálne osvieženie a chceli by ste si tak trochu pocestovať v čase, určite sa zastavte v kempingu Retro Thermal Diakovce. Celé termálne kúpalisko je držané v retro podobe tak, ako to bolo kedysi. V reštauráciách a bufetoch nájdete klasickú ponuku jedál a celý park sa dýcha atmosférou 60. a 70. rokov minulého storočia.