FISH AND CHIPS - populárne britské jedlo v Anglicku

Keď si máme predstaviť jedno jedlo ktoré dokonale reprezentuje Britániu, určite si každý z nás spomenie na legendárny pokrm FISH and CHIPS alebo po slovensky ryba s hranolkami. Tento jednoduchý no veľmi chutný pokrm si môžete vychutnať priamo rukami s pouličných obchodíkov alebo si ho dokonca dať v luxusnej reštaurácií vo „veľkom štýle“. Nie na darmo sa v Británii ročne predá 382 miliónov porcií tejto pochúťky.

Z počiatku sa Fish and chips konzumoval bez hranoliek, len ako ryba obalená v trojobale a to už od samotného počiatku 18. Storočia. Neskôr sa do Británie dostali aj hranolky a to konkrétne od Belgických prisťahovalcov. Presne v roku 1860 bol v Londýne otvorený prvý obchodík, kde sa kombinácia smaženej ryby a hranoliek začala podávať spolu. Už na začiatku roku 1930 bolo v Británii neuveriteľných 35 000 reštaurácií a obchodov ktoré tento vynikajúci pokrm podávali svojím zákazníkom. Zaujímavosťou je fakt, že Briti sa rozdeľujú v názoroch na to, ako a s čím konzumujú Fish and chips. Väčšina obľubuje túto pochúťku posolenú a pokvapkanú octom, mladšia generácia nedá dopustiť na varený a popučený hrášok, ďalší zas s poriadnou dávkou kečupu. John Lenon miloval svoj fish and chips topiaci sa v kečupe, Michael Jackson zas s pučeným hráškom. Ako sa zvykne hovorievať, sto ľudí sto chutí, ale jednohlasne Vám túto dobrotu odporúčame vyskúšať!
Ak by ste si však chceli Fish and chips pripraviť doma, máme pre Vás rýchly a nami overený recept. Pridáme Vám aj náš overený recept na dip ktorý sa náramne k smaženej rybe hodí.

Fish and Chips na britský spôsob:
Deň pred tým, ako plánujeme robiť rybu, očistíme si zemiaky a nakrájame ich na hrubšie podlhovasté kusy. Zalejeme ich vodou a necháme lúhovať. Vodu raz vymeníme. Zemiaky sa musia zbaviť škrobu, aby boli na povrchu nádherné chrumkavé a dnu mäkké. Zmrazene filety, nechám povoliť, Zemiaky dobre prepláchnem, osuším a dám ich do panvice s horúcim olejom. Ak by sa mali prekrývať, tak to nie, radšej ich opekajte v dávkach.
Bristké cestíčko na rybu: 1 vajíčko zmiešame s 50g hladkej múky, 5PL svetlého piva, 1/2ČL práškom do pečiva, 1PL cukrom a 1/2PL soľou. Cesto by malo na opaku lyžice držať, čiže nie stekať a nebyť príliš riedke.
Rybu postupne nemáčame do cestíčka a smažíme na vyhriatom oleji z oboch strán.
Dip k rybe priamo z Briánie: 4PL majonézy zmiešame s 2 nasekanými kyslými uhorkami, štipkou nasekaného kôpru, trochou citrónovej šťavy, 1ČL cukrom, trochou čierneho mletého korenia, polku nasekanej žltej cibuľky.

Dobrú chuť!

Poďte s nami ochutnať Fish and chips priamo do Londýna s najlepšími pracovnými ponukami, ktoré nájdete na https://www.best-job.sk/sk/pracovne-ponuky