Júnové počasie v Nemecku

Jún je prvým letným mesiacom a pre mnohých ľudí aj najpríjemnejším, pretože teploty ešte nie sú také vysoké ako uprostred leta a horúčavy ako v júli alebo auguste zvyčajne chýbajú. Fázy vysokého a nízkeho tlaku sa stále striedajú s peknou pravidelnosťou a dajú sa očakávať silné búrky a búrky so zvýšeným potenciálom škôd.

Podľa dlhodobého priemeru z rokov 1961 a 1990 sa v júni dosiahne priemerná teplota +15,4 °C a očakáva sa priemerný úhrn zrážok 85 l/m². Prvý letný mesiac tak patrí k najvlhkejším mesiacom roka.

V porovnaní s viacročným priemerom rokov 1991 a 2020 sa dosiahne priemerná teplota +16,4 stupňa. Inými slovami, prvý letný mesiac sa za posledných 30 rokov oteplil približne o +1,0 stupňa - a trend je stúpajúci.

Ak je počasie normálne, na začiatku mesiaca je možná teplota +20 až +25 stupňov. Nie je zriedkavé, že teploty na začiatku leta sprevádza vysoký tlak vzduchu a suchý charakter počasia.

Výrazná zvláštnosť počasia: ovčie chladno
Výraznou singularitou počasia je ovčia zima, ktorá sa vyskytuje okolo 11. júna. Ide o singularitu, ktorá sa vyskytuje častejšie, ale nemusí sa vyskytovať vždy. Keď sa však vyskytne ovčia zima, dochádza k výraznej zmene počasia, ktorá môže viesť k prvým - silným - búrkam v roku a vážne poznačiť letné snaženie. 

Ovčia zima - už nie je taká obávaná ako ľadoví muži - ale v období do konca druhej dekády júna môže byť stále veľmi chladno. Ovčia zima je pomenovaná podľa oviec, z ktorých väčšina zhodila zimnú srsť, a teda ich prvé strihanie je v prvej dekáde júna. Teraz chodia takmer nahé a studený vietor zo severu nie je veľmi príjemný - aspoň z pohľadu oviec.

Leto sa v poslednej dekáde júna prejavuje čoraz stabilnejším počasím s vysokým tlakom. Dôležité je aj obdobie konca júna, ktoré sa spája s tradičným poľnohospodárskym pravidlom: aké je počasie je 27. júna, také bude aj počas nasledujúcich siedmich týždňov.

Jún je mesiacom, kedy je vhodné ísť so seniormi na prechádzku. Teploty ešte nie sú také vysoké a po daždi sa dobre dýcha. Opatrovateľky a v Nemecku by teda tento mesiac mali využiť na pobyt vonku so seniormi ako sa najviac dá. V záhradke začnú vykúkať dopestované plodiny, ktoré prinášajú odmenu za prácu v záhrade. Čo môže byť zdravšie ako zelenina a ovocie zo záhrady? Určite urobia radosť aj starým ľuďom, ktorí boli na ne celý život zvyknutí. Zveste dedkovi čerešničky na uši a zaspomínajte spolu na teplé letné dni jeho detstva a mladosti.