MENIA SA PRAVIDLÁ PRI PRÍCHODE Z RIZIKOVÝCH KRAJÍN, NA ZOZNAME JE AJ ČESKO

Nové opatrenie Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky je účinné od piatka 18. septembra od 9:00. Do zoznamu menej rizikových krajín pribudli Švédsko, Kanada a Bulharsko. Vypadla z neho Česká republika, avšak po príchode z nej platí viacero výnimiek.

 

➡️ Pri príchode z rizikových krajín EÚ vrátane Česka na Slovensko majú ľudia po novom dve možnosti. Povinní sú zaregistrovať sa na stránke http://korona.gov.sk/ehranica a ísť do domácej izolácie, alebo sa po vstupe na Slovensko musia preukázať negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

V prípade domácej izolácie je potrebné absolvovať test najskôr na 5. deň. Ak osoba nemá príznaky ochorenia a neobdrží výsledky testu, izolácia sa končí po desiatich dňoch.

➡️ Pri príchode z rizikovej krajiny mimo EÚ platí povinnosť registrácie na http://korona.gov.sk/ehranica a zotrvania v domácej izolácii do doby obdržania negatívneho testu. (Tu nie je možnosť vyhnúť sa domácej izolácii a treba čakať na výsledok testu.)

❗️Potvrdenie o registrácii sú osoby povinné preukázať príslušníkom Policajného zboru, ak budú o to požiadané pri vstupe na územie Slovenska z Českej republiky, z Ukrajiny a po prílete na Slovensko alebo počas pobytu na Slovensku.

❗️Policajný zbor bude na hraniciach s Českou republikou vykonávať náhodné kontroly posádok osobných motorových vozidiel s cieľom kontroly splnenia uvedenej registračnej povinnosti.

Upozorňujeme, že nerešpektovanie týchto povinností je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi priestupku pokutu vo výške do 1000 eur.

AKTUÁLNY ZOZNAM MENEJ RIZIKOVÝCH KRAJÍN
Austrália, Bulharsko, Cyperská republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada. Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko ,Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarsko, Švédsko a Taliansko.

VÝNIMKY
Existuje však viacero výnimiek z povinnosti izolácie a predloženia negatívneho RT-PCR testu. Uvedené sú v opatrení ÚVZ SR ⬇️
http://www.uvzsr.sk/…/covid19/opatrenie_hranice%20_15_09.pdf

 

Výnimky sa týkajú napríklad pendlerov či študentov, niektorých skupín pracovníkov, ale aj tranzitujúcich osôb.