Október v Nemecku

Jeseň je v plnom prúde. Počasie má pomerne vyrovnaný priebeh. Až ku koncu mesiaca možno očakávať jesenné búrky v horách a na pobreží.

Teploty v porovnaní so septembrom citeľne klesnú. Priemerná teplota je 9,2 stupňa Celzia, čo znamená, že v októbri treba zapnúť kúrenie. Počas dňa sa v prvej polovici mesiaca môžu ojedinele vyskytnúť teploty nad 20 stupňov. 

V horách sa už v ranných hodinách môžu vyskytnúť prvé nočné mrazy, ktoré spôsobujú tvorbu námrazy a klzké cesty.

Zatiaľ čo v lete je v Nemecku gradient medzi chladnejším severom a teplejším juhom, od októbra sa kontrasty menia. Odteraz je na západe zvyčajne teplejšie ako na východe. 

V októbri spadne v priemere 53 mm zrážok. Vo vyšších nadmorských výškach, najmä na juhu a v nízkych horách, sa už môžu vyskytnúť snehové zrážky, hoci sa zvyčajne neudržia dlho.


V októbri sa častejšie vyskytujú hmly. Najmä v ranných a večerných hodinách môže hustá hmla obmedzovať viditeľnosť. Možno ju pozorovať najmä v údoliach riek a v blízkosti pobrežia.

V zimnom polroku prevláda slnečný svit v horách nad slnečným svitom v nížinách. Priemerná dĺžka slnečného svitu je 110 hodín za mesiac.

Október je mesiac, keď je v Nemecku v plnom prúde sfarbovanie jesenného lístia. Krajina sa kúpe v teplých jesenných farbách červenej, oranžovej a žltej.

Podľa fenologického kalendára sa neskorá jeseň začína približne v treťom októbrovom týždni sfarbením listov duba anglického a zhadzovaním listov jaseňa štíhleho. Smrekovec farbí svoje ihličie. Ďalším znakom neskorej jesene je vzchádzanie ozimných obilnín. Veveričky si zhromažďujú zásoby, ježkovia si hľadajú miesto na prezimovanie. S klesajúcimi teplotami postupne prestáva fungovať poľnohospodárstvo.

Poslednú októbrovú nedeľu sa končí letný čas a hodiny sa posúvajú o hodinu dozadu. To znamená, že v októbri sa večer stmieva skôr.

Pre opatrovateľky v Nemecku je ešte október príležitosťou na prechádzky so staršími ľuďmi, ktorých opatrujú. Počas slnečných dní sa oko popasie na farbách jesene a tvár sa poteší teplým lúčom už zubatého slniečka.