Oktoberfest Mníchov

Je to najväčší a najobľúbenejší folklórny festival na svete. Oktoberfest rok čo rok priťahuje milióny návštevníkov. A tí, ktorí tam už raz boli, zvyčajne prídu znova. Málokto však vie, ako sa to všetko začalo a komu vďačíme za to, že Wiesn existuje v súčasnej podobe. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

  • Svadba sa konala 12. októbra 1810 a 17. októbra sa na Theresienwiese, ktorá neskôr dostala meno po neveste, konali slávnosti - práve s týmito konskými pretekmi. Aj keď v tom čase na Wiesne neexistovali žiadne pivné stany ani atrakcie, práve tu sa zrodil Oktoberfest. Andreas Michael Dall'Armi dostal v roku 1824 za nápad Oktoberfestu prvú zlatú občiansku medailu mesta Mníchov.
  • Rok po svadobnej oslave v roku 1810 sa všetci zhodli: ešte viac, prosím! Bez kráľovskej svadby festival prirodzene potreboval nového organizátora, a tým sa stal "Poľnohospodársky spolok v Bavorsku". Pre spolok bola novovzniknutá slávnosť ideálnou príležitosťou, ako dať do centra pozornosti vlastné úspechy. Ako je známe, v tých časoch nasledovala jedna významná historická udalosť za druhou, a preto musel byť novozaložený Oktoberfest prvýkrát zrušený v roku 1813 kvôli napoleonským vojnám.
  • Po vojne sa Wiesn rok čo rok konal ako súkromne financované podujatie až do roku 1819, keď otcovia mesta urobili z podujatia záležitosť vrchnosti.
  • Koncom 19. storočia sa Oktoberfest čoraz viac rozvíjal do podoby, akú poznáme dnes. v roku 1881 bola otvorená prvá pražiareň kurčiat a hladným návštevníkom sa predával dnes už tradičný Wiesnhendl. Nasledovali stánky a kolotoče s elektrickým osvetlením, prišli šoumeni a kvôli obrovskému dopytu pivovary postavili namiesto malých stánkov s pivom veľké pivné stany s kapelami.
  • Od historického Oktoberfestu k Wiesnu, ako ho poznáme dnes, ubehol ešte nejaký čas. Pri príležitosti 100. výročia Wiesnu v roku 1910 sa v Pschorr-Bräurosl, v tom čase najväčšom festivalovom stane s 12 000 miestami na sedenie, vypilo 12 000 hektolitrov piva. Každý rok pribúdali na Wiesne nové a čoraz zaujímavejšie atrakcie.
  • V prvej polovici 20. storočia bol Oktoberfest niekoľkokrát zrušený kvôli dvom svetovým vojnám a hospodárskym krízam alebo sa musel konať ako menší jesenný festival. Po druhej svetovej vojne sa kedysi povinné konské dostihy konajú len v jubilejných rokoch 1960 a 2010.
  • V roku 1950 mníchovský starosta Thomas Wimmer po prvýkrát narazil na Schottenhamel prvý pivný sud. Odvtedy je tradíciou, že čapovanie Oktoberfestu vykonáva pán starosta. Slávne slová "O'zapft is" odvtedy získali kultový status.
  • Dňa 26. septembra 1980 vybuchla pri hlavnom vchode na Oktoberfest bomba, ktorá zabila 13 ľudí a zranila viac ako 200 návštevníkov. Medzi obeťami bol aj samotný atentátnik Gundolf Köhler. Útok na Oktoberfeste sa považuje za jeden z najhorších útokov v nemeckej histórii.
  • Oktoberfest je dnes najväčším ľudovým festivalom na svete a každoročne ho navštívi približne šesť miliónov návštevníkov. Každoročne padajú nové rekordy, či už ide o počet vypitých litrov piva alebo počet zjedených kurčiat. Aby sa najväčší ľudový festival na svete stal ešte atraktívnejším pre rodiny, v roku 2005 sa zaviedol "tichý Wiesn". Odvtedy sú hostitelia festivalu povinní nechať hrať párty hudbu až po 18.00 hodine a predtým sa držať bavorskej dychovky.

Pre opatrovateľky v Nemecku  tu máme tip na tému na rozhovor so seniormi alebo ich rodinnými príslušníkmi- spýtajte sa ich, či zažili atmosféru Oktoberfestu a čo sa im tam najviac páčilo. 

Zdroj: https://www.oktoberfest.de/magazin/tradition/die-geschichte-des-oktoberfests