PÁR TIPOV PRE OPATROVATEĽKY AKO SA NAUČIŤ NEMČINU

Ovládať cudzie jazyky, aspoň jeden svetový, je veľmi dobrá výbava do života. Otvára cestu novým pracovným príležitostiam, pomáha pri nadväzovaní kontaktov, či priateľstiev, dokonca prekonáva bariéry medzi kultúrami a ľuďmi.

Avšak nie každý má šancu nadobudnúť dvojjazyčnosť takým ľahkým spôsobom, napr. v rodinnom prostredí, kde manželia hovoria s deťmi od útleho veku rôznymi jazykmi. Viacerí sa musíme cudzí jazyk učiť poctivo a venovať tomu viac námahy a času. Na druhej strane v tejto zmodernizovanej dobe máme šancu učiť sa oveľa príjemnejšími a atraktívnejšími metódami a prostriedkami. Treba sa len lepšie spoznať, aký štýl nám najviac vyhovuje a najmä si stanoviť cieľ. Motivácia nás vždy ženie k splneniu nášho sna a predstavy. Prinášame vám niekoľko rád ako sa jazyk naučiť.
Skúste si do denného režimu zakomponovať obľúbenú aktivitu spojenú s učením sa nemčiny. Spojte si pritom učenie s príjemnými pocitmi.

Hoci sa nemčina považuje za ťažší jazyk ako angličtina, nezávisí od talentu, či si ju dokážete osvojiť. Väčšinou sa ju naučí každý, kto na sebe vie zapracovať a využije pritom rôzne dostupné prostriedky.

Pri cudzom jazyku sa snažíme osvojiť si nasledovné jazykové zručnosti: počúvanie, čítanie a hovorenie. Samozrejme nemôžeme pozabudnúť na rozširovanie slovnej zásoby. Tú môžete získavať listovaním v ilustrovaných slovníkoch alebo surfovaním po internete. Keď zadáte do vyhľadávača kľúčové slovo, dozviete sa o danom slove sa nielen jeho preklad, ale aj obrázok. Veľmi dobrým cvičením na osvojenie si novej slovnej zásoby je aj prekladanie textu, pri ktorom si neznáme slovíčka vyhľadávate v bežnom slovníku v papieroveom vydaní a pri hľadaní jedného termínu zároveň svojim zrakom zachytíte aj slovíčka v jeho blízkosti, slovko nad i pod ním.

Pozrime sa na pár tipov ako sa vylepšiť v jednotlivých zručnostiach.

1. Počúvanie

Vystavujte sa hovorenej nemčine tak často ako sa dá. Napr. stiahnite si podcasty na rôzne témy do svôjho mobilu a počúvajte ich, keď máte voľnú chvíľu, cestou do práce, či školy. Počúvajte denné správy v nemčine, sledujte videá na Youtube, zapnite si obľúbenú pesničku a učte sa jej slová naspamäť. Určite sa vám takto podarí zlepšiť si počúvanie s porozumením.

2. Čítanie

Dnes je cudzojazyčná literatúra už dostupná i bežne v kníhkupectvách, či online bazároch. Vyberte si žáner, ktorý vás baví, detektívka, či román alebo sci-fi. Na trhu sú i knihy v dvojjazyčnom prevedení,to znamená, že na jednej strane je nemecký text, a zároveň na druhej text v slovenskom jazyku. Všímmajte si tiež etikety na výrobkoch, ktoré kupujete. Nemecké filmy si púšťajte aj s nemeckými titulkami. Ak ste často na facebooku, prepnite si v nastaveniach nemecký jazyk. Pridajte sa do nemecky hovoriacich skupín, ktoré vás zaujímajú a čítajte ich príspevky.

3. Hovorenie.

Ak máte možnosť, konverzujte s nemeckými priateľmi cez telefón, či Skype. Prihláste sa do jazykového kurzu, ktorého výučba funguje prostredníctvom online hodín i v tejto dobe pandémie. Nájdite si nemecky hovoriacich známych alebo nadviažte styky možno i so vzdialenejšími príbuznými žijúcimi v Nemecku. A hlavne ke´d sa bude dať, vycestujte. Susediace Rakúsko je takmer pred nosom. Najviac sa cudzí jazyk totiž naučíte, keď sa ocitnete sami medzi neznámymi ľuďmi a musíte si poradiť so svojimi už získanými jazykovými schopnosťami.