Parkinsonova choroba

Čo je Parkinsonova choroba? Parkinsonova choroba, nazývaná aj Parkinsonova choroba, je ochorenie nervového systému: nervové bunky, ktoré produkujú dopamín, postupne odumierajú.

Dopamín je všeobecne známy ako hormón šťastia, ale v skutočnosti ide o neurotransmiter, ktorý pôsobí na nervové dráhy. Najdôležitejšou funkciou dopamínu je aktivovať systém odmeňovania v mozgu. Vďaka tímovej spolupráci serotonínu a noradrenalínu je dopamín nesmierne zodpovedný za koordináciu, koncentráciu a jemnú motoriku.

Medzi typické príznaky Parkinsonovej choroby patria:

Obmedzenie pohybu,
svalový tras,
strata obratnosti,
poruchy reči.
Prvými príznakmi, ktoré sa objavia, sú spomalenie pohybov tela, svalová stuhnutosť, poruchy spánku, depresie a reumatické ochorenia. Z tohto dôvodu sa Parkinsonova choroba často diagnostikuje neskoro, pretože všetky tieto príznaky sú typické pre starobu.

Je tiež dobré poznať sprievodné príznaky Parkinsonovej choroby:

Bolesti svalov a kĺbov,
poruchy funkcie močového mechúra,
znížený čuch,
mastná pokožka tváre,
gastrointestinálne problémy,
poruchy vnímania teploty,
poruchy odhadu rýchlosti a vzdialenosti,
spomalené myslenie

Ako môže opatrovateľka pomôcť ľuďom s Parkinsonovou chorobou?

Bohužiaľ, Parkinsonova choroba sa stále považuje za nevyliečiteľné ochorenie. Je však možné zmierniť príznaky a utrpenie postihnutého človeka.

Okrem medikamentóznej terapie môžu človeku s ochorením uľahčiť život aj jednoduché pomôcky do domácnosti. Medzi ne patria napríklad:

Pomôcky na jedenie: Existuje špeciálny príbor vyrobený z hrubej nehrdzavejúcej ocele, ktorý kompenzuje tras a pomáha pacientom s Parkinsonovou chorobou jesť samostatne;
Pomôcky na kľúče: Špeciálne nástavce na kľúče uľahčujú zafixovanie polohy kľúča a jeho správne vloženie;
Pomôcky pri chôdzi: Pomocné pomôcky: rolátory alebo chodecké palice pomáhajú ľuďom s Parkinsonovou chorobou bezpečne sa pohybovať po dome;
pomôcky na obliekanie: výrazne zjednodušujú každodenné obliekanie a poskytujú pacientovi väčšiu nezávislosť a súkromie;
Zaistenie bezpečnosti: odstráňte voľné koberce, nainštalujte držadlá a zábradlia, nainštalujte detektory pohybu a domáce tiesňové volanie.

Vhodný model starostlivosti o pacientov s Parkinsonovou chorobou

Opatrovateľka ľudí s Parkinsonovou chorobou musí byť trpezlivá a zhovievavá, pretože ľudia s Parkinsonovou chorobou už nie sú schopní vykonávať jednoduché úkony alebo ich vykonávajú veľmi pomaly. Okrem toho majú pacienti s Parkinsonovou chorobou často sklon k agresívnemu správaniu, ktoré sa často spája s demenciou, a pacienti si uvedomujú, že strácajú kontrolu nad svojím telom.

Z týchto dôvodov je samozrejmé, že starostlivosť o pacientov s Parkinsonovou chorobou si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť a je veľmi náročná. Preto čoraz viac nemeckých rodín využíva služby opatrovateľov. Opatrovatelia majú skúsenosti v oblasti ochorení súvisiacich s vekom vrátane Parkinsonovej choroby. Starajú sa nielen o osobnú hygienu, stravovanie a aktivitu pacienta, ale aj o jeho domácnosť.

Máte skúsenosť s touto diagnózou a radi by ste pomohli človeku, ktorý ňou trpí? Naša agentúra ponúka pracovné príležitosti pre opatrovateľky v Nemecku a v Holandsku.