Pfingsten - Letnice

Letnice: Aký je význam tohto sviatku? Letnice sú dôležitým kresťanským sviatkom, ale mnohí nepoznajú ich význam. Čo presne veriaci oslavujú "sviatkom Ducha Svätého", ktorý pripadá na 28. a 29. mája 2023

Mnohí využívajú predĺžený letničný víkend na výlety do prírody, krátku dovolenku, ako aj na stretnutia s priateľmi a športové slávnosti. Letnice majú pritom pre pobožných kresťanov veľký význam a považujú sa za dôležitý sviatok, ktorý sa podobne ako Vianoce a Veľká noc uctieva dvoma štátnymi sviatkami.

Čo kresťania oslavujú na Letnice?
Letnice sú sviatkom Ducha Svätého, ktorý podľa kresťanskej viery napĺňa a spája všetkých veriacich na celom svete. Letnice sa preto považujú za "narodeniny Cirkvi". Portál katholisch.de to vyjadruje podobne: "Duch Svätý stvoril jednotu veriacich a vzkriesil Cirkev z krstu." Pre kresťanov je Duch Svätý láska, ktorá prúdi od Boha k ľuďom.

Kedy sú Letnice?
Dni Letníc nasladujú po 50 dňoch po veľkonočných sviatkoch. Termín Letnice je odvodený od gréckeho slova "pentekosté", čo znamená päťdesiaty. Do 4. storočia sa na Letnice slávilo aj Nanebovstúpenie Krista. Potom sa preň postupne vyvinul samostatný sviatok.

V čom spočíva pôvod?
Päťdesiatnica má pravdepodobne pôvod v židovskom sviatku Šavuot, ktorý bol oslavou prvej úrody v roku. Pri tejto príležitosti prichádzalo do Jeruzalema mnoho pútnikov. Podľa biblického spisu sa nad zhromaždenými veriacimi prehnal vietor a oni mohli kázať v cudzích jazykoch: boli naplnení Duchom Svätým, ktorý ich povzbudzoval a posilňoval pri ohlasovaní Dobrej zvesti. Táto udalosť sa považuje za východiskový bod misijnej činnosti Ježišových učeníkov, a preto je ústredným bodom kresťanstva, ktorý ho odlišuje napríklad od judaizmu, ktorý nepozná aktívnu misiu.

Aké sú symboly Letníc?
Muž v tradičnom kroji vedie na Zelený štvrtok niekoľko kusov dobytka na dobytčom záprahu v Harzu. 
Tradičný pohon dobytka každoročne priláka do Horného Harzu množstvo návštevníkov.
V mnohých prípadoch stojí biela holubica ako symbol Ducha Svätého, a teda aj Letníc. V biblickom príbehu o Letniciach holubice nehrajú žiadnu úlohu, ale namiesto nich sa spomínajú plamene a oheň. Letničný vôl, podobne ako pivoňky, odkazuje na ročné obdobie: na Letnice vyháňali poľnohospodári po dlhej zime čiastočne vyzdobený dobytok späť na pastviny. Táto udalosť sa dodnes oslavuje, napríklad v obci Wildemann v Hornom Harzu sa na Bielu nedeľu koná procesia s množstvom návštevníkov. Ostatné svätoštefanské zvyky, ako napríklad stavanie májov alebo ohne, majú len regionálny význam.

Kontroverzná dovolenka
Svätodušný pondelok bol a je v Nemecku kontroverzným sviatkom, čo zodpovedá jeho menšiemu významu. Naposledy v roku 2005 podnikateľské združenia žiadali jeho zrušenie, ale celý Bundestag (okrem FDP), ako aj odbory a cirkvi boli proti. V Taliansku bol Svätodušný pondelok už zrušený a vo Švédsku sa tento sviatok už tiež neslávi.

Na druhej strane v Brémach, Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku je Biely utorok tiež dňom pracovného voľna, hoci nie je oficiálnym sviatkom.

Ako kresťania oslavujú Letnice?
Kresťanské cirkvi slávia Letnice oveľa menej bohoslužbami ako Vianoce alebo Veľkú noc. Často pozývajú ľudí na pobožnosti, slávnosti alebo procesie pod holým nebom.

Zvyky na Letnice

Hoci Biely pondelok sám o sebe nemá žiadny význam, zachováva sa niekoľko zvykov, ktoré sa vzťahujú aj na nasledujúce dni. Zvlášť známy je Wäldchestag vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý je akýmsi karnevalom na "Zelený utorok" a oslavuje sa aj v okolí metropoly Mohan.

Inde sa noc z Bielej nedele na Biely pondelok považovala a stále považuje za noc neporiadku a dovoľuje robiť žarty.

V Marwede v severnom Nemecku sa na Zelený pondelok slávnostne páli Pfingstkarl (slamená bábika) a hasí sa pivom.

Na mnohých miestach sa zvyky, ktoré sú charakteristické pre Bielu sobotu, aj tak rozšírili na pondelok. Príkladom je oelderský Pfingstenkranz.

Zdroj:

https://www.ferienwiki.de/feiertage/pfingstmontag

https://www.ndr.de/ratgeber/Pfingsten-Welche-Bedeutung-hat-das-Fest,pfingsten220.html