Top 10 najzaujímavejších miest v Amsterdame!

Čo pri návšteve Amsterdamu určite nevynechať? Poradíme Vám ktoré pamiatky či miesta stoja za pozretie a taktiež Vám dáme tipy na atrakcie, ktoré sú zadarmo. Vedeli ste že Amsterdam prezývajúj ako ďalšie Benátky?

Vďaka svojej tolerancií, slobode a uvoľnenosti sa toto mesto považuje za jedno z najotvorenejších v Európe. Amsterdam je mestom múzeí, kanálov, zelene a kvetín, nachádza sa v ňom významný prístav a vďaka svojej originálnej architektúre vysokých a nízkych domov patrí k najunikátnejším mestám sveta.


1. Isto viete, že Holandsko sa nazýva aj krajina tulipánov a keď zájdete na známy trh kvetov Bloemenmarkt, určite pochopíte prečo. Tisíce kvetov medzi ktorými dominujú tulipány, tento trh je iste jedným z najkrajších miest v Amsterdame, najmä pre ženské pohlavie!
2. Begijnhof- Preniesť sa z veľkomesta do pokojnejšej, vidieckejšej atmosféry sa je možné v časti Begijnhof, nachádzajúcej sa neďaleko námestia Spui. Kedysi tu žila komunita mníšok, po ktorej zostal kostol a niektoré z najstarších budov v celom meste. Beginjhof je tajomnou záhradou Amsterdamu, oázou pokoja a ticha, ideálnou pre chvíľu oddychu, modlitby či meditácie, pričom vstup do areálu je zadarmo.
3. Dom Anny Frankovej- Židovské dievča Anna Frank si počas ukrývania sa pred nacistami skrývalo v utajenej miestnosti za pohyblivou knižnicou v dome na adrese: Prinsengracht 267, 1000 AS Amsterdam. O ich existencii vedeli len štyria pracovníci z banky, ktorú vlastnil otec dievčatka. Krátko pred vojnou ich však už navždy neodhalený zradca zradil a osud rozdelil rodinu do viacerých koncentračných táborov, kde aj zomreli všetci okrem otca. Ten po návrate vydal jej denník, ktorý v
dome našla jedna pani, prepísaný do knižnej predlohy. Anne Frankovej sa tak splnil sen byť novinárkou, hoci až po svojej smrti, ktorú našla v koncentračnom tábore na následky hladu a vyčerpania.
4. Pre milovníkov umenia určite stojí za spomenutie múzeum slávneho artistu Vincenta van Gogha, na ktorého si vyhraďte dlhší čas, aby ste si stihli všetko poriadne pozrieť a umelecky skritizovať.
5. Rijskmuseum - je najväčšie múzeum Holandska ktoré predovšetkým obsahuje diela slávneho Rembrandta van Rijna.
6. Trojrozmerný nápis- I (AM) STERDAM je ďalším obľúbeným miestom v Amsterdame a ak sa pri ňom neodfotíte, ako by ste v Amsterdame ani neboli, tvrdia mnohí.
7. Pre milovníkov pivka sa v Amsterdame nachádza múzeum piva Heineken, ktoré pochádza práve z Holandska. Svojou návštevou spoznáte okrem iného aj kompletný výrobný proces jedného z najlepších pív sveta.
8. Trajekt na rieke Ij- Cez mesto Amsterdam síce preteká rieka Amstel, tá sa ale vlieva do rieky Ij. Rieka Ij rozdeľuje mesto na 2 časti – na severe stále žije zhruba 60.000 obyvateľov, ktorí denno denne cestujú cez kanál do mesta. Aj preto cez rieku prechádzajú bezplatné trajekty, na ktorých sa prevážajú cyklisti a samozrejme aj chodci
9. Kanály - Kanály, vďaka ktorým je Amsterdam označovaný aj ako Benátky severu, križujú celé mesto, je ich vyše 160 a prechádza cez nich viac než 1250 mestov. Každý z nich je jedinečný, pričom by ste nemali pri svojej návšteve vynechať hlavne malebný Prinsengracht a historický Brouwersgracht.
10. Red Light District - Ulica červených svetiel- najstaršia časť v Amsterdame sa dnes premenila na ulicu plnú nerestí, ktorá sa večer zahalí do farby červených neónov. Milovníci architektúry si tu prídu na svoje.