Tulipánová sezóna v Holandsku

Časť Holandska sa od polovice marca do polovice mája premení na obrovské more kvetov. V marci začína sezóna krokusov, po ktorej nasledujú narcisy a hyacinty. Tulipány ukazujú svoje nádherné farby od polovice apríla do prvého májového týždňa. Je to kvetinový raj pre skutočných kvetinových nadšencov.

Vďaka dlhej jarnej sezóne a chladným nociam je Holandsko ideálnou krajinou na pestovanie tulipánov. Pôda v poldroch je neustále odvodňovaná, čím sa vytvárajú dokonalé podmienky pre pestovanie tulipánových cibuliek, ktoré milujú dobre odvodnenú, ale vlhkú pôdu.

Od polovice marca do konca mája premieňajú tulipány veľké časti Holandska na farebnú patchworkovú prikrývku. Ak cestujete do Holandska, aby ste videli rozkvitnuté tulipány, narazíte na pôsobivé polia kvetov s úžasnými farbami.

Väčšina tulipánových fariem v Holandsku sa nachádza v Noordoostpolder v provincii Flevoland. Ak hľadáte najväčšiu súvislú oblasť kvetinových cibúľ na svete, mali by ste sa vydať do Kop van Noord-Holland, ktoré sa nachádza na úseku medzi Severným morom a jazerom IJsselmeer. Obklopia vás tu pôsobivo sfarbené kvety, ako aj pobrežná oblasť.

V kvetinovej dedine Lisse sa všetko spája: bohatá kvetinová kultúra a rozsiahle a pôsobivé kvetinové polia.

Pobrežné mesto Noordwijk sa tiež môže pochváliť mnohými akrami kvetinových polí, ktoré zobrazujú harmóniu kvetinových vôní a farieb.

Keukenhof, najväčšia výstava kvetov na svete, je známa množstvom tulipánov a je len 15 minút jazdy od Leidenu a 30 minút od Amsterdamu.

FloraHolland je najväčšia svetová aukcia kvetov, ktorá sa nachádza v Aalsmeer, len 30 minút jazdy autom od Amsterdamu a je možné ju navštíviť po celý rok.

 

 

Cestujte do Holandska v polovici apríla, aby ste videli tulipány v ich najlepšom stave. Sezóna tulipánov trvá od konca marca do polovice mája, ale kvety sú zvyčajne najlepšie v polovici apríla. Na jar v Keukenhofe v Lisse kvitne viac ako 7 miliónov cibúľ. Je to jedno z najlepších miest na objavovanie mnohých rôznych druhov tulipánov. V tomto ročnom období však naozaj stačí nastúpiť na vlak alebo zobrať bicykel, aby ste mohli pozorovať tulipány v celej ich kráse na vidieckych poliach.
Chceli by ste vidieť polia, ale neviete, kde začať?

Požičajte si bicykel a bicyklujte po farebných cyklotrasách Markermeer, Kop van Noord-Holland alebo polder Anna Paulowna. V okolí je množstvo aktivít, ako napríklad kvetinové dni Anny Paulowny alebo Jarná záhrada v Breezande. Ak si chcete predĺžiť pobyt medzi kvetmi, strávte tu noc a vychutnajte si príjemnú vôňu kvetov pri rannej kávičke.

Máte chuť na prechádzku?

Objavte krásnu oblasť kvetinových cibúľ prostredníctvom siete peších trás Duin en Bollenstreek (región dun a kvetinových cibúľ). Ak chcete nahliadnuť do zákulisia, navštívte De Tulperij v srdci regiónu kvetinových cibuliek. Vychutnajte si drink medzi tulipánmi alebo si vyberte niektorý z iných výletov, aby ste si užili nezabudnuteľný deň.


https://www.holland.com/global/tourism/get-inspired/traditional/tulip-season-in-the-netherlands.htm