TYPY DEMENCIE

Typy demencie : Demencia sa môže deliť do rôznych kategórií. Príkladom toho môže byť ak označenie, či je dané ochorenie progresívne alebo nie. Za možné základné delenie sa dá určiť, či ide o „skorý“ alebo „starecký“ typ. Primárne typy sú napríklad Alzheimerova choroba alebo frontotemporálna lobálna degenerácia. Sekundárny typ môže nastať, ak nie je mozog dostatočne okysličovaný. 

Alzheimerova choroba:
Často sa stáva, že mnohí si mýlia pojem Alzheimerova choroba a demecia, respektíve nie je im známy rozdiel medzi týmito dvoma pojmami. Základný rozdiel je v tom, že demencia, ako už bolo vyššie spomenuté je označením pre skupinu symptómov. Alzheimer je však už špecifický druh progresívneho ochorenia mozgu. Postupne sa zhoršujú kognitívne funkcie a pamäť osoby postihnutej týmto ochorením. 
V realite ide o odumieranie a poruchy spojov mozgových buniek. Jedným z hlavných atribútov tohto ochorenia môžu byť aj neštandardné bielkovinové usadeniny v mozgu. Práve tie sa nazývajú plaky a spleti. Hoci nie sú známe všetky príčiny vzniku Alzheimera, môže ísť aj o malé percento mutácie troch génov, ktoré môžu byť dedičné. Hoci sa predpokladá, že za týmto ochorením môžu byť viaceré gény, za povšimnutie stojí aj apolipoprotein E4 alebo APOE v skrátenej verzií. 
Významným faktorom sú aj príznaky, ktoré sú špecifické pre tento typ ochorenia: ťažkosti so spomenutím si na nedávne udalosti alebo konverzácie, apatia, depresia, dezorientácia, ťažkosti s rozprávaním alebo mnohé iné. 

Vaskulárna demencia :
Ide o druh demencie, ktorý je zapríčinený poškodením ciev, ktorých cieľom je dostatočné zásobenie mozgu krvou. Takéto následné problémy môžu spôsobovať mŕtvicu alebo iné poškodia. Takýmto príkladom môže byť aj poškodenie vlákien v bielej hmote mozgu. Príznaky sú najmä spojené s ťažkosťami pri riešení problémov, pomalého myslenia alebo straty pozornosti, či organizovanosti. 

Demencia s Lewyho telieskami :
Toto ochorenie sa týka pravdepodobne okolo o  15-20 percent prípadov všetkých demencií vyššieho veku. Najčastejšie postihovanou skupinou sú muži nad 75 rokov. Od ustanovenia príznakov je jej priemerná dĺžka približne sedem až osem rokov. Smutným faktom je, že pacienti s týmto ochorením často umierajú, či už na následky jeho pridruženého ochorenia lebo úrazu. Býva označovaná aj ako difúzna choroba s Lewyho telieskami či dokonca variant Alzheimerovej choroby. 
Lewyho telieska sú neštandardné zhluky teliesok balónového typu, ktoré sa našli v mozgu ľudí trpiacich napríklad Parkinsonovou alebo Alzheimerovou chorobou. Pomerne časté príznaky sú vizuálne halucinácie, hranie snov v spánku, problémy so sústredením i pozornosťou alebo aj parkinsonizmus. 

Frontotemporálna demencia :
Tento druh ochorenia postihuje najmä čelné a spánkové laloky mozgu. Práve tieto sa najčastejšie spájajú s komunikáciou, osobnosťou či správaním. Ide vlastne o rozpad nervových buniek v daných oblastiach. Symptómy sa vo všeobecnosti líšia, avšak niektorými z nich môžu byť spojené so správaním, osobnosťou, myslením, jazykom alebo dokonca pohybom. Môže z toho vyplývať, že u istých pacientov dochádza k drastickým zmenám osobnosti či strate schopnosti používať jazyk.  

Zmiešaná demencia :
Ide o kombináciou rôznych druhov demencie, ktoré súčasne prebiehajú v mozgu. Najčastejšie ide o Alzheimerovu chorobu, vaskulárnu demenciu či demenciu s Lewyho telieskami. V súčasnosti však prebiehajú ešte mnohé štúdie, ktorých úlohou je zistiť vplyv tohto druhu demencie a predovšetkým jej liečby. Symptómy môžu byť rôzne, nakoľko záleží aj od bližšieho určenia dopadu ochorenia na mozog.