Veľkonočné oslavy v Holandsku

Veľkonočné oslavy v Holandsku Veľkú noc Holanďania nazývajú Pasen alebo Pasen Zondag.

Veľkú noc Holanďania nazývajú Pasen alebo Pasen Zondag.

V Holandsku existuje nádherná tradícia, o ktorej sme si mysleli, že by bolo skvelé, keby ju nasledovali aj iné krajiny. Deti na základnej škole v Holandsku dostanú na raňajky vyrobenú špeciálnu veľkonočnú krabičku Tiffin (samozrejme, pripravia im ju rodičia), ktorú darujú spolužiakovi. Takto každý dostane krabičku s raňajkami, ktorá pochádza z domu jeho spolužiaka. Pravidlom je, že krabička by mala byť nádherne vyzdobená s veľkonočnou tematikou (takže žiadne skratky) a mala by obsahovať všetky položky menu na chutné raňajky. Aké úžasné gesto!

V celej krajine sa Veľká noc oslavuje ako veľký sviatok jari. Ľudia prestierajú stoly na veľkonočnú večeru očarujúcou výzdobou z farebných vajíčok a ranných kvetov. Sladký chlieb plnený hrozienkami a ríbezľami je jedným z obľúbených jedál veľkonočného sviatku. Holandská gastronómia je však vo všeobecnosti trochu na nižšej úrovni.

Tento deň je výnimočný aj pre Amsterdam, kde sa v Concertgebouw koná slávne predstavenie Matúšových pašií. Ľudia sú toho názoru, že ak tam nemôžete ísť každý rok, tak sa naň vyberte aspoň raz za život.